Părintele Nicodim Petre, noul stareț al Mănăstirii Bucium din Iași

Publicat
23 Dec 2018

Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor” - Bucium din Iaşi are, începând de astăzi, un nou stareţ. În această demnitate a fost numit părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Slujba de hirotesie a noului stareț al Mănăstirii Bucium - părintele arhimandrit Nicodim Petre - a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezenţa obştii monahale, a fostului stareț - părintele Irineu Bălan și a părintelui arhimandrit Nichifor Horia - stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un scurt cuvânt, în care a mulțumit părintelui Irineu Bălan pentru slujirea ca stareț și i-a urat părintelui Nicodim Petre să conducă mănăstirea cu binecuvântarea și prin grija Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Prodromița: „Am săvârșit această slujbă ca mulțumire lui Dumnezeu pentru existența acestei mănăstiri și pentru toți cei care s-au ostenit în ea, de la vrednicii de pomenire ctitori până la stăreția părintelui Irineu. Să fie spre slava lui Dumnezeu toată această lucrare, sperând că ea va fi continuată de obștea mănăstirii sub oblăduirea părintelui Nicodim, care a fost așezat prin această sfântă rugăciune aici ca și coordonator, conducător și slujitor întru cele către Dumnezeu. Îi mulțumim părintelui Irineu pentru lucrarea făcută aici împreună cu frățimea mănăstirii; preacuvioșia sa are acum o altă lucrare pe care și-a dorit-o și pentru care a primit binecuvântare. Părintele Irineu lasă obștea și mănăstirea în grija părintelui Nicodim, de fapt în grija Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Prodromița, Cea care cu preasfântul Ei omofor ocrotește și mănăstirea, și Sfântul Munte Athos, și monahismul românesc, și orașul lângă care s-a petrecut cu mulți ani în urmă această preasfântă și binecuvântată minune. Să ne ajute Dumnezeu cu al Său dar și cu a Sa iubire de lume! Amin”.

La final, conform rânduielii, obştea mănăstirii a făcut metanie şi a luat binecuvântare de la noul stareț.