Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Bucium

Data evenimentului: 3 Iulie 2016
Publicat
3 Iul 2016

În Duminica a II-a după Rusalii, închinată Sfinților Români și Sfinților Athoniți, Mănăstirea Bucium din Iași a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul sărbătoririi hramului. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. 

Din soborul co-slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Bucium - protos. Irineu Bălan, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum și stareți ai mănăstirilor din municipiu și împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Teofan a arătat ce anume i-a făcut pe sfinți să-și dăruiască viața lui Dumnezeu: „«Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni» este cuvântul pe care l-au auzit, l-au ascultat și l-au înrădăcinat în mintea și în inima lor toți sfinții Bisericii de-a lungul veacurilor - sfinții mucenici, pustnicii, arhiereii și preoții apărători ai credinței, creștinii mireni trăitori în viața de familie. Toți aceștia au înțeles și un alt cuvânt al Domnului: «Fără Mine nu puteți face nimic».  Aceste îndemnuri au fost auzite și pe pământul românesc; de la sfinții de la Niculițel și chiar înainte de ei, până la sfinții închisorilor și până în vremea de astăzi, numeroși nevoitori din sihăstriile țării noastre sau din  se numără între sfinții lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, a urmat cuvântul stareţului Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa şi împreuna- rugăciune, subliniind importanța sărbătorii hramului: „Fiecare zi de hram este pentru creștini o mare bucurie, în primul rând pentru că avem ocazia să ne exprimăm atât dragostea, cât și recunoștința față de cei pe care îi avem mijlocitori în ceruri, dar și aici pe pământ, pentru sufletele noastre. În cazul mănăstirii noastre, toți sfinții Athonului se roagă și mijlocesc pentru ca să pogoare asupra vieților noastre puterea, harul și lucrarea Duhului Sfânt, pentru sfințirea noastră. De asemenea, toți sfinții români în  această duminică mijlocesc pentru noi, pentru a ne întări în credință și pentru a fi mai buni și mai frumoși înaintea lui Dumnezeu, atât cu sufletul, cât și cu lucrarea exterioară a faptelor bune”.

Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon şi Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 10 vieţuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie şi de pictură amenajate în jurul aşezământului monahal. Tot aici se află şi Casa Roznovanu, reşedinţa mitropolitană. 

(sursa: doxologia.ro)

Citește alte articole despre: hram, Mănăstirea Bucium